Opstijgend vocht

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend of optrekkend vocht wordt het best vergeleken met een spons of een klontje suiker dat koffie opzuigt. Zo zijn onze muren ook een soort spons die het grondwater kunnen opzuigen, normaal wordt hiervoor een DPC of waterkeringsfolie geplaatst die dit tegenhoudt.

Bij woningen waar deze bescherming niet of slecht geplaatst is kan er dus opstijgend of optrekkend vocht ontstaan. In oudere gebouwen kan ook de bescherming, veelal roofing, beginnen verduren, door de kleine scheurtjes komt er dan langzaam aan vocht die wordt opgeslorpt door onze muren, dit wordt opstijgend vocht of optrekkend vocht genoemd. Men spreekt soms ook van stijgend grondvocht.

Opstijgend vocht- de meest voorkomende plaatsen

Opstijgend vocht vindt u vooral in de ruimte die het dichtst bij het grondwater ligt en dat zijn onze buitenmuren. Al is dit zeker niet de enige ruimte waar opstijgend vocht voorkomt, het kan perfect op een binnenmuur zijn die in het midden van de woning staat.

Veel mensen met pas gebouwde huizen hebben maatregelen getroffen tegen opstijgend vocht en hebben een DPC of vochtkeringslaag geplaatst. Dit sluit echter opstijgend vocht niet compleet uit.

Toch kampen vooral oudere woningen met opstijgend vocht. De populairste methode om opstijgend vocht te bestrijden is injecteren tegen opstijgend vocht.

Wilt u opstijgend vocht elimineren?