Samen met de funderingen vormt de kelder de basis van een stabiel gebouw. Als de keldermuren niet bestand zijn tegen de druk van het grondwater, krijgt men vochtige keldermuren, vervelende vochtproblemen en vervolgens ook schimmels.

Kelderdichting is het waterdicht maken van een kelder. Vochtproblemen in een kelder kunnen ontstaan door barsten of gaten in de vloer of wanden van de kelder. Tijdens de winterperiode is het risico op vocht trouwens groter dan tijdens de zomermaanden. Het niveau van het grondwater staat ’s winters immers hoger. Terwijl een zware regenval en plotselinge dooi van sneeuw tijdens de wintermaanden kunnen zorgen voor de nodige problemen.

Een vochtige kelder kan nog moeilijk worden gebruikt als ideale opslagruimte omdat de vochtigheid er te hoog is.  Wil je jouw vochtige kelder maximaal benutten, dan kan je met de hulp van kelderdichting de ruimte volledig waterdicht maken, zodat het opnieuw een bruikbare ruimte wordt. Op deze pagina vind je info over de werkwijzen en kostprijs van een kelderdichting.

De oorzaak van de vochtigheid in de kelder moet ter plaatse worden onderzocht door een professional. Op de werf zoekt de bouwheer, aannemer of architect de oorzaken spreekt af hoe de kelderdichting zal gebeuren.

 

Soorten kelderdichting en hun werking

Hoe een vochtige kelder het best aangepakt wordt, hangt af van het soort waterinfiltratie en de hardnekkigheid van het vochtprobleem. Huizen die gebouwd zijn in gebieden met een hoog grondwaterniveau vergen vaak een intensievere aanpak. Verder moet men ook rekening houden met de functie van de ruimte en het beschikbare budget. Het volledig uitwerken en bekleden van de kelder zorgt voor een verzorgde indruk, maar neemt uiteraard meer tijd in beslag.

 

Bekuiping

Traditionele kelderdichting wordt in vakjargon ook bekuiping genoemd. Dit is het waterdicht cementeren van de keldermuren. Men vertrekt hier vanuit een kelderruimte met een zuivere ondergrond en vochtige muren. In verschillende fases worden fixeerlagen, snelcement en hydraulische waterdichtingsmortels aangebracht.

In de meeste gevallen wordt ook een versterkte hiel aangebracht aan de klimnaad (het aansluitpunt tussen de muren en de vloer). Deze plek is immers de achillespees van jouw kelder. Is de vloer niet waterdicht, dan zal er eerst een nieuwe vloerplaat gegoten moeten worden.

 

Kelderdrainage

In sommige gevallen is de ondergrondse waterdruk te groot en valt het probleem niet volledig op te lossen met een traditionele kelderdichting. Via kelderdrainage kun je het teveel aan water op een efficiënte manier afvoeren. Zowel de muren als de vloeren van de kelder worden langs binnen gedraineerd. Deze duurzame totaaloplossing zorgt er voor dat er geen stilstaand water meer op de grond blijft staan. De ruimte kan echter wel nog vochtig en klam aanvoelen. Het plaatsen van een drainage is relatief goedkoop en kan op korte termijn geplaatst worden. Lees hier meer over het draineren van kelders.

Soms zijn ook minder drastische ingrepen voldoende om van de kelder een bruikbare leefruimte te maken. Aangezien elke situatie anders is, doe je er goed aan vrijblijvend diagnoses en prijsvoorstellen aan te vragen bij verschillende vochtbestrijders.

 

Waarmee rekening houden bij het dichten van kelders?

Hou er rekening mee dat een kelder altijd gevoelig zal zijn voor vocht, gezien zijn beperkte contact met verse buitenlucht. Daarom is het dan ook heel belangrijk om een goede ventilatie te plaatsen. Dit voorkomt schimmels en bacteriën. Omdat de kelder volledig omgeven is door de buitenomgeving, zal er ook meer verwarmd moeten worden. Het is dan ook aangewezen om de keldermuren te isoleren na het plaatsen van de kelderbekuiping.

Een waterdichting wordt in de praktijk vaker toegepast aan de binnenzijde dan aan de buitenzijde. Het grote voordeel van een behandeling aan de binnenzijde is dat je de dit achteraf kunt uitvoeren. En als er op een bepaald moment ergens water naar binnen zou dringen in jouw kelder, kun je de dichting aan de binnenzijde onmiddellijk uitvoeren.

Velen zien de kelder enkel als een opslagruimte maar vergeten daarbij dat de kelder in vele gevallen ook kan omgebouwd worden tot een permanent bewoonbare ruimte. Misschien droom je wel al jaren van een hobbyruimte of een bijkomend kantoor. Een heuse ‘mancave’ behoort tot de mogelijkheden!

 

Prijs kelderdichting

De prijs van een kelderdichting is moeilijk vooraf te bepalen en varieert naargelang de ernst van de problemen, de bereikbaarheid en de oppervlakte. Voor een gemiddelde kelder moet je rekenen op een budget tussen de 5000 en 12000 euro. Het is aangeraden om bij verschillende partijen hiervoor een prijs te vragen en diagnoses te laten uitvoeren. Zo verkrijg je de beste prijs/kwaliteit oplossing voor jouw kelder.